30. 08. 2024
Pojistka bytu: Proč je lepší nespoléhat se na SVJ

Pojistka bytu: Proč je lepší nespoléhat se na SVJ

Pokud máte byt, pravděpodobně jste si zařídili pojištění domácnosti. Většina lidí se však s pojištěním stavby spoléhá na Sdružení vlastníků jednotek (SVJ), které má obvykle pojištěnou celou budovu. Toto pojištění má však své nedostatky. Chcete vědět, proč se vám vyplatí mít vlastní pojištění nemovitosti?

SVJ má pojištěnou nemovitost na tzv. reprodukční hodnotu stavby, ne její tržní hodnotu. To může znamenat, že postavit čtyřpatrový bytový dům s dvanácti byty bude stát 30 milionů, ale souhrnná tržní hodnota bytů může být třeba i 60 milionů korun. Pro jednotlivé majitele to při totální škodě představuje určité riziko, že se ocitnou bez bytu a čekají, až ho firma z pojistky znovu postaví. „V případě, že máte vlastní pojištění nemovitosti, máte vše pod kontrolou. Nemusíte čekat, až SVJ vyřídí pojistnou událost, ani až proběhne hlasování vlastníků nebo zda se vlastníci shodnou na navýšení pojistky na aktuální cenu. Zkrátka se zřeknete plnění pojistky SVJ, necháte si vyplatit vlastní pojistku na nemovitost, která obvykle znamená pojištění na tržní hodnotu bytu, a za peníze si ihned koupíte jiný byt ve vedlejším domě,“ nastínil možnosti vlastního pojištění Jakub Plajner, manažer neživotního pojištění ze společnosti JARO pojištění. 

Hodnota nemovitého majetku se časem mění a s tím souvisí i pojistná částka. Pojistnou smlouvu je třeba zrevidovat jednou za tři roky, což se v případě SVJ dost často neděje. Kvůli tomu je tu riziko podpojištění, kdy může pojišťovna vyplácenou sumu krátit. Vyplacená částka navíc nemusí být dostatečná na uhrazení reálných škod, ani když je pojištění nastaveno správně. Pokud například
vyplavíte čtyři patra pod sebou, sublimit pojišťovny ve výši 100 tisíc korun na to zkrátka nestačí. Stejně tak vám to nevyjde v případě nového zasklení lodžie, protože limity na skla bývají mezi 30 až 50 tisíci korun.

Pokud se rozhodnete pro vlastní pojištění domácnosti i nemovitosti, odpadnou vám starosti s tím, co je ve které pojistce. Navíc si stanovíte vlastní rozsah pojištění podle toho, co skutečně potřebujete. U novějších pojistek nemovitostí je kryta asistence při potížích s chytrými jednotkami, tepelnými čerpadly nebo klimatizací. Do pojistky je také dobré si přidat majetek ve sklepě nebo stavební prvky na zahrádce (altán, pergola, bazén, kotec atp.). Navíc nejde o nijak závratné sumy. „Například pojištění nemovitosti i domácnosti u bytu v hodnotě 3,5 milionu umíme klientům zařídit už od 2300 korun ročně včetně pojištění odpovědnosti. A to za váš klid rozhodně stojí,“ uzavřel Plajner.

Vyberte si správnou pojistku. Poradíme vám jak. 

Pojištění nemovitosti a domácnosti může být věda. Provedeme vás všemi nástrahami a pomůžeme vám vybrat ideální pojistku přesně pro vás. Kontaktujte nás emailem, telefonicky nebo osobně na našich pobočkách.


Chvilku, pracujeme na tom ...

Online sjednání pojistky