09. 09. 2024
Od října všechny smlouvy online Jak se tyto změny dotknou vás?

Od října všechny smlouvy online Jak se tyto změny dotknou vás?

Přechod na kompletní vedení smluv online podle směrnice EU se blíží. Od 1.října se každá uzavřená smlouva na povinné ručení automaticky a v reálném čase objeví v online systému. Bude k ní mít přístup Česká kancelář pojistitelů, Policie ČR a další státní instituce. Podle SPZ si tak například policisté rychle zjistí, jestli a kde jste pojištění.

Co to bude znamenat pro řidiče a provozovatele vozů?

Zdánlivě se jich tato změna nemusí vůbec dotknout. Pokud jsou zvyklí fungovat online a mají zkušenosti s platbami po internetu a elektronickými podpisy, zůstane pro ně nejspíš všechno při starém. Pro pojišťovny a zprostředkovatelské kanceláře je ale tato změna administrativně velmi náročná. I když to tak navenek nevypadá, bylo nutné nastavit celou řadu administrativních procesů jinak. Asi nejlépe je to vidět na systému plateb. Zatímco dříve stačilo smlouvu uhradit do čtrnácti dnů, a teprve potom se objevila v systému a začala platit, dnes je nutné uhradit ji v reálném čase, aby šlo dohledat platbu a okamžitě ji spárovat se smlouvou,“ vysvětlil Jakub Plajner, manažer neživotního pojištění ze společnosti JARO pojištění.

Pojišťovna totiž musí hlásit data opravdu rychle. Platit hotově nebo převodem může být nově pro klienty, kteří jsou tak zvyklí, značně problematické. „Protože se vždy snažíme vyjít vstříc všem našim klientům a udělat maximum pro jejich spokojenost, snažili jsme se i tyto způsoby plateb zachovat. Může to ale znamenat, že si budou moci vybrat mezi menším počtem pojišťoven a primárně si budou spíše než cenu volit způsob platby a podpisu,“ upřesnil Plajner. I tak to ale ve společnosti JARO dokážou zařídit.

Některé z pojišťoven zatím mají jen jednu variantu, jak pojištění uhradit a virtuálně podepsat. Papírová forma podpisu v současné době existuje u čtyřech produktů, SMS kódy místo podpisu jsou také možné jen v několika případech. Většina pojišťoven vyžaduje platbu kartou přes platební bránu, jen pár umožňuje platbu převodem nebo v hotovosti. To se však může v nejbližších měsících ještě změnit. Ve společnosti JARO jsou připraveni na různé varianty a požadavky klientů už teď.

A jaká je výhoda této změny pro klienty?

V budoucnu už nebude třeba vozit u sebe žádné papíry. V současné době u sebe řidič nemusí mít technický ani řidičský průkaz. Od 1. ledna 2025 už nebude třeba vozit u sebe v zemích EU fyzicky ani zelenou kartu. Řidiči by ale měli přistupovat k těmto změnám s rozumem. Pokud dojde k nehodě, může být složité se vzájemně ztotožnit bez dokladů.

Povinné ručení od specialistů, to je JARO pojištění

Vybrat si správné povinné ručení může být složité. Od října se navíc budou změnit způsoby podpisů smluv a plateb. My v JARO pojištění jsme na tyto změny připravení a dokážeme vám s nimi pomoci. Kontaktujte nás emailem, telefonicky nebo osobně na našich pobočkách.


Chvilku, pracujeme na tom ...

Online sjednání pojistky