17. 09. 2024
Ničivé povodně: Jak postupovat v případě škod a na jakou pomoc máte nárok?

Ničivé povodně: Jak postupovat v případě škod a na jakou pomoc máte nárok?

Zničené domy, zatopené sklepy, poškozené střechy. Celou zemi zasáhly ničivé povodně. Škody na majetku stoupají do stovek milionů, ale přesné odhady zatím nikdo nemá. Pojišťovny už nyní evidují škodní události ve výši desítek milionů korun. Jak správně postupovat, když dojde ke škodě, a na jakou pomoc máte v tomto případě nárok? Připravili jsme pro vás stručné shrnutí.

1. Škodu řádně zdokumentujte.

Rozsah škod zaznamenejte ideálně na mobil. Foťte, točte krátká videa. Nezapomeňte na celkový pohled i na detaily. V případě povodní je důležité nafotit, kam až voda vystoupala.

2. Sepište seznam poškozeného majetku.

Zkuste vytvořit co nejpřesnější seznam škod. U věcí doplňte jejich stáří a pořizovací cenu. Pokud máte nějaké faktury (například v e-mailu), doložte je také. Jinak postačí i laický odhad výše škod. Schovávejte si rovněž účtenky za materiál, který použijete na opravy.

3. Minimalizujte další škody.

Pokud to situace a počasí dovolí, zabezpečte váš majetek proti dalším škodám. Např. provizorně zakryjte střechu nebo začněte s odčerpáváním vody a vysoušením. Jde o to, aby se rozsah škody nadále nezvětšoval. Vždy ale postupujte s ohledem na aktuální situaci, vlastní zdraví a bezpečí.

4. Škodu co nejdříve nahlaste.

V nejkratším možném čase kontaktujte svou pojišťovnu. Telefonické linky mohou být aktuálně přetížené, možná pro vás bude jednodušší škodu nahlásit prostřednictvím online formuláře příslušné pojišťovny. Potřebovat budete číslo smlouvy, rodné číslo majitele objektu a číslo účtu, na které se má úhrada škody vyplácet. Online formuláře jednotlivých pojišťoven pro nahlášení škod přikládáme na konci textu. V případě škod po povodních se pojišťovny budou snažit v rozmezí 1-2 dní vyplácet zálohy, aby se lidé mohli co nejrychleji pustit do likvidace škod.

5. Do uklízení se pusťte až po dohodě s pojišťovnou

Pokud začnete uklízet a provádět opravy, vyfoťte si stav před začátkem prací. V průběhu úklidu pokračujte ve fotodokumentaci, abyste mohli doložit všechny poškozené věci. Ty s vyšší hodnotou dávejte na jedno místo pro likvidátora pojišťovny. S vyhozením raději zatím počkejte.

6. Nevíte si rady? Obraťte se na odborníky.

Hlášení škod pro vás může být v aktuální situaci nad vaše síly. Obraťte se na vašeho finančního poradce, který vám přesně řekne, co dělat a na jakou další pomoc máte nárok. Na našich pobočkách JARO pojištění jsme vám k dispozici a poradíme vám, jak nejlépe v těchto těžkých okamžicích postupovat. Můžeme vám pomoci dohledat čísla smluv, nahlásit s vámi škodní události, případně vám i poradit, kam se ještě můžete obrátit pro další pomoc. Jsme tu pro vás.

Hlášení škod online u jednotlivých pojišťoven:

Allianz

https://www.allianz.cz/cs_CZ/pojisteni/sluzby-a-hlaseni-skody.html

ČPP

https://insure.cpp.cz/hlasenky-web/faces/vstup_info.xhtml

Direct

https://www.direct.cz/online/hlaseni-skody

Kooperativa

https://insure.koop.cz/hlasenky-web/faces/vstup_info.xhtml;jsessionid=5896189B80592E785DB111F140

Generali

https://hlaseni.generaliceska.cz/

ČSOB

https://www.csobpoj.cz/skody-a-pojistne-udalosti

Slavia

https://www.slavia-pojistovna.cz/nahlaseni-skody/

Uniqua

https://skody.uniqa.cz/

Pomoc v hmotné nouzi v případě povodní

Úřad práce ČR vyplácí v souvislosti s povodněmi mimořádnou dávku. Jejím smyslem je zabezpečit osobu nebo rodinu na přechodnou dobu a zajistit jí základní životní potřeby a první pomoc k odstranění důsledků katastrofy do doby, než bude možné získat pomoc z jiných zdrojů. Výše dávky se stanovuje s přihlédnutím k sociálním a majetkovým poměrům a příjmům a může se jednat až o patnáctinásobek životního minima (tj. 72.900 Kč). 

Pro vyplacení této dávky je nutné vyplnit žádosti a doložit fotodokumentaci následků živelné pohromy. Odkazy na žádosti a nezbytné přílohy včetně vyplněných vzorů najdete zde: https://www.uradprace.cz/web/cz/mimoradna-okamzita-pomoc-povodne

S vyplněním žádosti vám pomůže Call centrum Úřadu práce na bezplatné lince +420 800 779 900 nebo na e-mailu callcentrum@uradprace.cz.

Povodně a zaměstnání: Máte nárok na volno?

Zákoník práce pamatuje na ochranu zaměstnanců i zaměstnavatelů v případě těchto ničivých událostí. Na co tedy máte nárok?

Nemožnost dostat se do práce

V případě, že se kvůli povodním nemůžete dostavit do práce, protože došlo k přerušení dopravy, musí vám zaměstnavatel poskytnout volno bez náhrady mzdy.

Odstraňování následků povodní

To je klasická překážka v práci, takže máte nárok na volno v nezbytně nutném rozsahu bez náhrady mzdy, pokud se se zaměstnavatelem nedohodnete jinak (například na napracování zameškané doby). Nárok na volno máte také v případě, že pomáháte rodinným příslušníkům nebo známým odstranit následky po povodních, nahlásit škody atp.

Přerušení práce ve firmě

Pokud povodeň postihne zaměstnavatele a musí přerušit práci, měl by se pokusit převést zaměstnance na nezbytně nutnou dobu na práci jinou a to i bez jeho souhlasu. V případě, že to není možné, má zaměstnanec nárok na náhradu mzdy ve výši nejméně 60 % průměrného výdělku. V případě, že firmu nepostihly povodně, ale nemůže fungovat v důsledku pozastavení dodávky surovin, energií atp., náleží zaměstnancům náhrada mzdy nejméně ve výši 80 % průměrného výdělku.

Dítě nemůže do školy/školky zavřené kvůli povodním

Zaměstnanec má nárok na neplacené volno a pokud je dítě mladší deseti let, vzniká mu nárok na ošetřovné. Tuto dávku lze čerpat maximálně 9 kalendářních dnů. Jeho výše činí 60 % denního vyměřovacího základu.

Podrobnější informace najdete: https://www.mpsv.cz/documents/20142/954155/povodne_A5.pdf


Chvilku, pracujeme na tom ...

Online sjednání pojistky