27. 02. 2024
Jízdy bez dokladů: Jak vyplnit záznam o nehodě?

Jízdy bez dokladů: Jak vyplnit záznam o nehodě?

Od nového roku už neplatí povinnost mít u sebe řidičák a technický průkaz vozidla. Policisté si při kontrole veškerá data stáhnou z registrů. Co když ale dojde k menší nehodě, ťuknutí, ke kterému nemusíte volat policii, a je třeba vyplnit záznam o nehodě? Jak v takových případech postupovat a na co si dát pozor?

Záznam o dopravní nehodě obsahuje nejen informace o tom, kde, kde a jak se nehoda stala, ale také o samotných řidičích. Vyplnit byste měli údaje o zelené kartě a řidičském průkazu. Nově přitom není povinnost mít tyto doklady reálně u sebe. Jak tedy v tomto případě postupovat?

My našim klientům 
říkáme, aby tyto doklady raději vždycky vozili při sobě. Telefony se vybíjejí, systémy selhávají. Papírová verze je prostě jistota. Pokud však někdo doklady opravdu vozit nechce, měl by mít alespoň jejich virtuální verzi. Tedy mít doklady nafocené v mobilu nebo třeba používat aplikaci eDoklady, ve které jsou tyto informace k dispozici,“ vysvětlil Jakub Plajner, manažer neživotního pojištění ze společnosti JARO pojištění.

Pro pojišťovnu je naprosto zásadní, aby byli oba řidiči jasně identifikovaní. Jedině tehdy může řešit škodu. Kromě sepsání protokolu o nehodě je také důležitá fotodokumentace a zaznamenání detailů. Vždy je dobré postupovat opatrně a pečlivě. „V případě pochybností je rozhodně lepší zavolat policii. Pokud se vám na dokladech protistrany něco nezdá nebo vám je druhý řidič odmítne ukázat, neváhejte a kontaktujte policii. Vyhnete se případným dalším problémům a třeba i neplnění ze strany pojišťovny,“ zdůraznil Plajner.

Jak postupovat při nehodě?

  • Zůstaňte klidní a chovejte se zdvořile. I když je situace stresující, zbytečné emoce a nervozita nikomu neprospějí.
  • Vyplňte záznam o nehodě. Záznam by měl obsahovat údaje o obou řidičích, vozidlech a popis události. Na závěr se oba pod záznamem podepište
  • Získejte kontaktní údaje protistrany. Zapište si jméno, adresu, telefonní číslo a registrační číslo vozidla. Můžete si nechat poslat kopie dokladů do telefonu nebo si je ofotit. Stejně tak poskytněte své kontaktní údaje druhému řidiči.
  • Vyfotografujte místo nehody, obě auta i poškození vozidel. Tyto fotografie mohou být užitečné pro pozdější vyřízení škodní události.
  • Nahlaste událost své pojišťovně. Nevadí, že jde o menší nehodu. Čím dříve poskytnete pojišťovně informace, tím dříve se začne škoda řešit.

A na závěr, pokud si nejste jistí, co dělat, můžete volat linku pomoci řidičům 1224, kde vám poradí, jak ideálně postupovat a přepojí vás přímo na vaši pojišťovnu.


Chvilku, pracujeme na tom ...

Online sjednání pojistky